Ella Fitzgerald - Musikgudstjeneste

Torsdag d. 7. oktober 2021, Kl. 17:00 til kl. 17:45

Musikgudstjenesten: Musik, prædiken og kontinuerligt nadver. Fadervor og velsignelse. Hvis forholdene tillader det, synger vi sammen ellers vil koret opfører sangene.

Ella Fitzgerald: jazzens første dame

Ella Jane Fitzgerald (1917-1996) tilnavnet Lady Elladronningen af jazz y sangens første dame satte sit præg i musikverdenen og sammen med Sara Vaughan og Billie Holiday, betragtes som en af de mest indflydelsesrige sangere i jazzhistorien.

Ellas repertoire blev ikke realiseret jazzDet omfattede også swing, blues, bossa nova, samba, gospel, calypso, pop, blandt andre.

Det var udstyret med et treoktavs vokalområde, der understregede dets klare og præcise vokalisering og dets evne til at improvisere, især i scat, en teknik, som han udviklede i XNUMX'erne, og som annoncerede fremkomsten af bop.

Hun debuterede som sanger i en alder af 17 i 1934 på Harlem Apollo Theatre i New York og vandt amatøren Night Shows konkurrence med sangen Judy.

Efter at have samarbejdet med Tiny Bradshaw-bandet sluttede Ella sig til Chick Webb-orkesteret i 1935 og sang i Harlem Savoy Ballroom.

Hun startede siden som solist i  1946 og har lavet talrige plader med blandt andet Louis Armstrong og Duke Ellington. Hun havde også en vigtig støttespiller i starten, da Marilyn Monroe personligt ringede til en af de store klubber, og lovede at sidde ved et bord foran scenen fem aftner i stræk, sådan at Ella Fitzgerald kom til at synge.

Tre år i stræk vandt hun prisen for bedste kvindelige vokalist. Hun har fået en stjerne på Hpllywood walk of fame og er tildelt Præsidentens frihedsmedalje af præsident George H. W. Bush.

Tre år i stræk vandt hun prisen for bedste kvindelige vokalist. Hun har fået en stjerne på Hollywood walk of fame og er tildelt frihedsmedalje af præsidenten George H. W. Bush.

De sidste år af sit liv led hun af hjerteproblemer og fik begge ben amputeret pga. diabetes.